jurnal pro pahar cu apa

Hidratarea – mit și realitate

Beneficiile apei sunt bine stabilite. Te simți obosită în timpul zilei? Ai o ușoară durere de cap? Poate e timpul să-ți puni întrebarea: beau suficientă apă? Deshidratarea este unul dintre factorii principali ai oboselii din timpul zilei. Hidratarea este esențială pentru buna funcționare a corpului iar un corp bine hidratat este mai puțin obosit și mai plin de energie! Dar cum să ne hidratăm corect?

Pentru a rămâne hidratate, trebuie sa bem cel puțin 1.5 litri de apa pe zi

ADEVARAT Această cantitate include toate lichidele, inclusiv laptele, sucul, ceaiul etc. Desigur, cantitatea ideală de lichid poate varia puțin de la o persoană la alta. În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, corpul lor are nevoie de 30 până la 35 ml de fluid pe kilogram de greutate corporală”, spune Hélène Baribeau, specialist în nutriție. Rețineți, de asemenea, că atunci când este foarte cald sau când practicați un sport, trebuie să beți mai mult. Aportul de apă de la fructele și legumele consumate nu se ia în considerare, pentru că ar trebui să consumăm foarte multe pentru a avea un impact.


Unele băuturi, cum ar fi cafeaua și alcoolul, ne deshidratează mai degrabă decât să ne potolească setea.

ADEVARAT “Alcoolul deshidratează”, spune nutriționista. O bere rece ar trebui în mod ideal să fie urmată de un pahar mare de apă! Si prea multă cafeină cauzează deshidratarea. Și când spunem prea mult, vorbim despre mai mult de două cești de cafea și cinci sau șase cești de ceai pe zi.

jurnal pro pahare cu bere


Consumul de suficient de apă este una dintre premisele pentru a avea o piele frumoasă.

FALS Chiar dacă auzim adesea această afirmație, nici un studiu științific nu a dovedit-o. “Când ne ciupim ușor pielea și aceasta rămâne încrețită pentru câteva secunde, este că cel mai probabil suntem deshidratați”, notează doamna Baribeau. Deci, poate exista o legătura intre cantitatea de apa absorbita și aspectul pielii noastre. Acestea fiind spuse, putem sa bem cinci litri de apă pe zi, dar asta nu ne va face ridurile să dispară! O cremă va fi cu siguranță mai eficace în menținerea hidratată a pielii noastre. “


Când ne este sete, inseamna ca suntem deja deshidratati.

FALS “Este un mit”, spune nutriționista. Dacă, desigur, senzația de sete nu a apărut de mult timp. Dar dacă tocmai am început sa ne fie sete, nu suntem încă deshidratați.

jurnal pro apa in sticla portocalie


Este ușor să confundați senzația de sete și de foame.

Adevărat “Dar dacă acordăm atenție semnalelor emise de corpul nostru, vom observa că senzația de sete este mai mult la nivelul gâtului și al foamei la nivelul stomacului”, spune doamna Baribeau .


Deshidratarea poate duce la simptome foarte grave.

ADEVARAT Oboseala, durerile de cap, lipsa concentrației, constipația etc. sunt toate semne de deshidratare. “În acest sens, culoarea urinei noastre este cel mai bun indicator”, spune nutriționista. Dacă este palid, înseamnă că bem suficient. “Pentru că nu rețin multă apă din cauza dimensiunilor mici, sugarii prezintă un risc mai mare de deshidratare, în special în cazurile de gastroenterită. Persoanele în vârsta pot mai ușor la deshidratare deoarece uneori întâmpină dificultăți în înghițirea fluidelor, uită să bea sau evită să facă acest lucru deoarece se tem de incontinență. Rețineți că deshidratarea severă poate provoca amețeli, confuzie și chiar comă sau deces.

jurnal pro picatura de apa


Nu este posibil să bem prea multă apă.

FALS Pentru marea majoritate a oamenilor, consumul de “prea mult” lichid nu creează o problemă deosebită, deoarece corpul lor elimină în mod natural excedentul. Dar, pentru alții, de exemplu, sportivii în evenimente sportive, absorbirea de prea multă apă poate provoca hiponatremie, care este o scădere majoră a sodiului din sânge. Hiponatremia poate avea consecințe grave, inclusiv moartea în unele cazuri.

 


 

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s