Războiul porcului

Războiul porcului a fost o confruntare între Statele Unite și Marea Britanie, în legătură cu Insulele San Juan, situate în apropierea insulei Vancouver. Războiul porcului, numit așa deoarece a fost declanșat de împușcarea unui porc, s-a derulat fără nici un schimb de focuri și fără victime umane.


Inceputurile

La vremea respectiva, granița Statelor Unite în apropierea insulei Vancouver nu era foarte clar definita.  Pe insula Saint Juan se găseau atât fermieri americani cât și britanici, în general angajați ai companiei Hudson’s Bay.

15 iunie 1859. Lyman Cutlar, un agricultor american care se mutase pe insula San Juan vede în grădina un porc negru care-i manca cartofii. Ținând cont ca nu era prima data,  Cutler a țintit și a împușcat porcul, ucigându-l. Problema era ca porcul era al unui irlandez, Charles Griffin, angajat de compania Hudson’s Bay (companie britanica) pentru a conduce ferma de oi. De asemenea, el avea mai mulți porci pe care îi lasă liberi. Cei doi au trăit în pace până la acest incident. Cutler a oferit lui Griffin 10 dolari pentru  porcul omorât, dar Griffin a fost nemulțumit de această ofertă și a cerut 100 de dolari. Ca urmare a acestui răspuns, Cutler refuza sa plătească pentru porc mai ales ca porcul ii  distrusese cartofii. Când autoritățile britanice au amenințat să-l aresteze pe Cutler, coloniștii americani au solicitat protecție militară.


Escaladarea conflictului

  • americanii au trimis inițial 66 de soldați.
  • britanicii au trimis trei nave de război

Situația a continuat să se agraveze.

La 10 august 1859.
461 de americani cu 14 tunuri pe de o parte,  pe de alta parte – cinci nave britanice de război cu 70 de tunuri și 2 140 de soldați.  În tot acest timp, nici un foc nu a fost tras.

Guvernatorul coloniei din Insula Vancouver, James Douglas, a ordonat amiralului britanic Robert L. Baynes să debarce pe insula San Juan și să înceapă lupta cu soldații americani. Baynes a refuzat, considerând drept ridicola începerea unui conflict armat intre doua mari puteri de la un porc.  Comandanții ambelor armate au primit, în esență, aceleași ordine: să vă apărați, dar absolut să nu trageți primii. Timp de câteva zile, soldații britanici și americani au făcut schimb de insulte, fiecare parte încercând să-l facă pe celălalt să tragă primul foc.


Încetarea conflictului

După negocieri la nivel înalt s-a stabilit ca cele doua părți sa-și retragă armata și sa lase pe insula nu mai mult de 100 de soldați fiecare pana la stabilirea clara și definitiva a granițelor. Pe parcursul anilor de ocupație militară comună, micile unități britanice și americane de pe insula San Juan aveau o viață socială reciprocă amiabilă, își vizitau reciproc taberele  pentru a sărbători zilele naționale și pentru a organiza întreceri sportive. Se spune ca cea mai mare amenințare la adresa păcii pe insulă în acești ani era “cantitatea mare de alcool disponibilă”.

Situația a durat 12 ani. În 1872 Conflictul a fost arbitrat la Geneva  de o comisie care a dat verdict în favoarea Statelor Unite.

porc-02


Surse : The Pig War”San Juan Island National Historical ParkNational Park Service.

 


Photo by Annie Spratt on Unsplash

Lasă un răspuns

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s